Hoe werkt het Amerikaanse Highschool systeem?

Het Amerikaans schoolsysteem – Amerikaanse high school

Hoe ziet het Amerikaans high school systeem eruit?

Wanneer jij binnenkort een uitwisseling Amerika gaat doen, dan kan het handig zijn om je alvast te verdiepen in het Amerikaans high school systeem. silenceDit systeem wijkt wat af van de opzet binnen Nederland. Wil je weten welke grade welke klas is in Nederland, dan is dit artikel voor jou zeker interessant.

 

Opzet Amerikaans high school systeem

Het Amerikaans school systeem is opgebouwd uit 12 klassen. Daarbij gelden de laatste 6 klassen als highschool. De eerste 6 jaar hebben we het over zogenaamd basisonderwijs, waarbij kinderen tot 12 jaar lessen volgen. Daarna volgt highschool.

 

Amerikaanse schoolsysteem: termen highschool jaren

Highschool in Amerika is veelal opgedeeld in junior highschool en senior highschool. Dat wil niet zeggen dat dit altijd twee verschillende scholen zijn. Het kan best zo zijn dat een school beide vormen van highschool biedt. Vanaf dat kinderen een jaar of 12 a 13 zijn, gaan ze naar junior highschool tot een jaar of 15 en vervolgens naar senior highschool. Het Amerikaanse schoolsysteem kent daarbij leerjaren, ook wel grades genoemd. Een grade is hetzelfde als een klas in Nederland. Maar welke grade is nu welke klas in Nederland?

 

Junior highschool: 7th en 8th grade

Junior highschool staat gelijk aan de eerste jaren van de middelbare school in Nederland.

 

Seventh Grade:

Dit is het eerste jaar van junior high school, waarbij scholieren dus instromen.  Studenten leren in dit jaar met name de basis in wiskunde en geometrie. Ook krijgt men les over Amerika voor de 18e eeuw en in biologie. Leerlingen kunnen in dit jaar ook al kiezen voor vreemde talen, zoals Frans of Spaans. Seventh Grade is in Nederland de eerste klas van de Middelbare school. Leerlingen zijn rond de 13 jaar oud.

 

Eight grade:

De leerlingen zijn of worden 14 jaar in dit jaar van junior high school en krijgen met name lessen zoals algebra en geometrie. Studenten volgens nog steeds les in vreemde talen en krijgen geschiedenislessen. De eigth grade is in Nederland de tweede klas van de Middelbare school.

 

 Highschool Amerika: 9th grade, 10th grade

Nadat je de eerste jaren op een junior high school hebt gehad, stroom je door naar de Highschool.

 

Freshman / ninth grade:

Als je een freshman bent, dan behoor je tot de jongste groep studenten op de highschool en ben je tussen de 14 en 15 jaar oud. De term is enigszins beledigend omdat het suggereert dat de scholieren nog niets weten.  Het vakkenpakket bestaat uit algebra, geometrie en soms zelfs al statistiek. Men krijgt Engelse les en Amerikaanse of Britse literatuur. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOok volgt met vakken zoals geografie, wetenschap, scheikunde en biologie.

De geschiedenislessen in deze jaren zijn met name gericht op de geschiedenis van de wereld. Natuurlijk wordt men ook al onderwezen op het gebied van computers en kan men vreemde talen volgen. In Nederland zit je in de derde klas van de middelbare school en in het Amerikaanse schoolsysteem dus in de ninth grade.

 

Sophomore / tenth grade:

Leerlingen die in de 10th grade zitten worden sophomores genoemd en zijn 15 tot 16 jaar oud. De term sophomore betekent zo veel als “weet al het nodige”. Tijdens dit schooljaar  volgen de scholieren de normale vakken, zoals geavanceerd Algebra en wiskunde, literatuur zoals Shakespeare en andere wereldliteratuur. Biologielessen en scheikunde is een stuk geavanceerder, waarbij het ontleden van dieren zo maar op het programma kan staan, terwijl je bij scheikunde echte proefjes gaat doen.

Een belangrijk verschil met eerdere schooljaren is dat van studenten ook al wordt verwacht dat ze meer abstract gaan nadenken. Dat betekent ook dat men zich steeds meer bezig houdt met buitenschoolse activiteiten. In het Amerikaanse schoolsysteem staat de 9th grade gelijk aan de 4e klas van de middelbare school in Nederland.

 

De laatste jaren Highschool: 11th en 12th grade

Heb je de 7th tot de 10th grade overleefd, dan resten je nog twee jaren op de Highschool.

Junior / eleventh grade:

In je junior jaar ben je al één van de oudste leerlingen op school en word men ergens tijdens het schooljaar 17 jaar. Dit jaar staat voor veel leerlingen in het teken van een mogelijke vervolgstudie en wordt wel beschouwd als het zwaarste jaar, vanwege de vele examens. Men gaat op zoek naar universiteiten en vragen in sommige gevallen al beurzen aan. GraduationVeel uitwisselingsstudenten stromen in dit schooljaar of in het senior schooljaar in.

Het vakkenpakket zal wat verder gaan dat dan in vorige jaren, maar bestaat nog steeds uit algebra, geometrie, statistiek, Engels, Britse literatuur, scheikunde en één of meerdere buitenlandse talen. Natuurlijk spelen ook hier buitenschoolse activiteiten een rol. In Nederland zou je in de 5e klas zitten wanneer je in de 11th grade zit.

 

Senior / twelfth grade:

Het is zover, het laatste jaar op highschool voor de 17 tot 18 jarigen. Het laatste jaar om als oudste op school rond te lopen en je voor te bereiden om te gaan werken of verder te gaan studeren op een universiteit. Vaak zullen de vakken in dit jaar niet zo zwaar meer zijn als in het voorgaande jaar, alleen op een net wat hoger niveau. Nieuwe en extra vakken zijn bijvoorbeeld kunst, politiek, theater, marketing, webdesign, rechten en gezondheidszorg.

Veel studenten zullen tijdens dit jaar deze extra vakken gaan volgen, om zo meer kans te maken op een plek op een interessante universiteit. Het laatste jaar op highschool, Highschool Amerika prom - kopieofwel je senior jaar gaat ook samen met enkele typische high school Amerika tradities.

Zo is er een eindexamen / graduation evenement, waarbij men met de bekende vierkante hoedjes afstudeert. Ook zal er een jaarboek gemaakt worden, waarbij de seniors extra uitgelicht worden. Natuurlijk is er een afstudeergala, het “senior prom”. Zit je in de 12th grade in het Amerikaans highschool systeem, dan zou je in Nederland in de 6e klas zitten.