Peter ging in 2013 een tijdje naar Amerika voor een uitwisseling. Hij wilde voor onze site een stukje schrijven over zijn ervaringen in Amerika en op highschool.

 

Mijn high school tijd in Rocklin CA

In 2013 heb ik een half jaar doorgebracht op een Amerikaanse high school in California. Ik wilde een nieuwe ervaring opdoen na het afronden van mijn HAVO. Op de Whitney High School in Rocklin heb ik echt een onvergetelijke tijd gehad. Ik heb in een half jaar ontzettend veel geleerd en vrienden voor het leven gemaakt.

Slapen bij gastgezin

Tijdens mijn tijd in California heb ik overnacht bij een gastgezin wat erg goed voor mij zorgde. Het gastgezin bestond uit vader Peter en moeder Ann. Ze hadden één dochter maar die woonde al jaren niet meer thuis. Ik sliep samen met een andere uitwisselingsstudent uit Spanje, José. Jammer genoeg gingen we niet naar dezelfde high school maar buiten schooltijd heb ik veel leuke tijden met José gehad. Omdat we beiden goed Engels spraken konden we ons prima redden. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn eerste indruk van het gastgezin niet heel goed was. Het huis was namelijk erg vies en ook hadden ze twee honden die overal rondliepen. De gastvrijheid en bezorgdheid van Peter en Ann heeft echter alles goedgemaakt. Het zijn misschien wel de aardigste mensen die ik ooit ontmoet heb. We hebben veel uitstapjes gemaakt en Peter kwam vaak kijken naar mijn voetbalwedstrijden.

Sport op school

Wat echt een groot verschil met mijn Nederlandse school is, is dat sport hier erg hoog in het vaandel staat. Je kunt werkelijk elke sport hier beoefenen, van golf tot basketball. Highschool sport voetbalEen van mijn Amerikaanse vrienden legde uit dat sport zo belangrijk is, omdat de echte goede atleten een beurs kunnen krijgen voor hun vervolgstudie. Studeren is hier in Amerika namelijk erg duur en veel leerlingen kunnen gewoonweg niet studeren zonder een beurs. Zelf ben ik voetbal gaan spelen omdat ik dat in Nederland ook al deed. Als snel merkte ik dat voetbal hier lang niet zo populair is als in Europa en dat sommige Amerikanen er zelf een beetje lacherig over doen. Vooral als ik per ongeluk ‘football’ in plaats van ‘soccer’ zei kreeg ik vaak opmerkingen naar mijn hoofd. Desondanks heb ik mij prima vermaakt in het voetbalteam. Ik heb hier veel nieuwe vrienden gemaakt en heb mij bovendien sportief bewezen. De coach zei zelfs dat als ik in Amerika had gewoond ik misschien wel een beurs had kunnen krijgen. Dat is natuurlijk heel leuk om te horen.

Prom Night

Omdat ik de laatste periode van het schooljaar in Amerika verbleef heb ik ook prom night kunnen meemaken. Het prom is een echt typisch Amerikaans feest aan het einde van het schooljaar. Op mijn school zijn leerlingen uit alle klassen welkom op het prom. Dit komt omdat mijn school relatief klein was. Op grotere high schools mogen alleen de hoogste twee klassen op het prom komen. Veel van mijn klasgenoten waren al weken voor het prom zenuwachtig. Het is echter niet zoals in veel Amerikaanse films dat je perse een date moet meenemen naar het prom. Een deel van de hoogste klassen doet dit wel maar de jongere leerlingen zeker niet. Al met al was het prom leuk om mee te maken maar niet zo spectaculair als ik gedacht had. De charme ging er voor mij ook wel een beetje af omdat het feest in de gymzaal was waar ik dezelfde middag nog had gevoetbald.