Op highschool in Kansas

Hoi allemaal. Ik ben door de makers van deze site gevraagd om kort mijn ervaringen met mijn tijd op een highschool in Amerika te delen. Erg leuk natuurlijk, maar best lastig om kort en bondig alles weer te geven. Er gebeurt erg veel in een korte tijd en wat noem je dan wel en wat niet? Kansas city highschool Vorig jaar heb ik een semester lang op de Blue Valley High School in Kansas City gezeten. Via mijn school in Nederland was ik uitverkozen met enkele andere leerlingen om deze ervaring op te doen. Ik heb in Amerika een geweldige tijd gehad waarin ik veel geleerd heb en veel nieuwe vrienden heb gemaakt.

Verblijf in Amerika

Tijdens mijn tijd in Amerika heb ik geslapen in een complex op het terrein van de school. Dit complex is speciaal gemaakt voor leerlingen uit andere landen, zoals ik. Ik had een eigen slaapkamer en deelde een woonkamer en badkamer met 4 andere leerlingen. We hadden erg veel zelfstandigheid, wat voor mij een grote verandering was. Wel werd er meerdere keren per dag gecontroleerd door leraren en de bewaking of er geen rare dingen gebeurde. Ik heb niet alleen op school in Amerika ontzettend veel geleerd maar ook buiten school om veel vaardigheden opgedaan. Zo moest ik elke dag mijn eigen avondeten verzorgen en boodschappen doen. highschool kansasIk had ook kunnen kiezen om te verblijven bij een gastgezin maar dit heb ik niet gedaan juist omdat ik mezelf wilde ontwikkelen. De stad Kansas in op zich niet heel bijzonder. Wel heeft men een mooi station en ook een bekende grote brug.

School en lessen

De eerste dag die ik meemaakte op de Blue Valley High School waren erg indrukwekkend. Ik kreeg zoveel nieuwe indrukken dat het soms bijna een beetje teveel werd! Zo moest ik elke dag erg vroeg op omdat de lessen hier soms al om half 8 beginnen. Vaak duurde de schooldag tot 4 of 5 uur. Dit was in het begin erg wennen omdat de schooldagen in Nederland een stuk korter zijn. Wel wordt er veel meer tijd vrijgemaakt voor sport en krijg je meer en langere pauzes. Ook de lessen en vakken verschillen soms erg van die in Nederland. Er zijn sowieso veel meer vakken waar je uit kunt kiezen. Ik heb met opzet enkele vakken gekozen die ik in Nederland nooit zou kunnen volgen, zoals Photography en Acting. Daarnaast krijg ik ook normale vakken zoals Engels, wiskunde, geschiedenis en sport. Het manier van lesgeven hier verschilt niet veel van die in Nederland behalve dat alles erg nationalistisch en gericht op Amerika is. Zo hangt er in elk lokaal wel een Amerikaanse vlag en wordt de invloed van Amerika op bepaalde gebieden soms een beetje overdreven. Ook vind ik het apart dat Amerikaanse geschiedenis en ‘normale’ geschiedenis twee aparte vakken zijn.

Indruk school

Tijdens mijn tijd op de Blue Valley High School ben ik zeer goed behandeld door iedereen. Ik heb in een korte tijd veel vrienden gemaakt waar ik nu nog goed contact mee heb. Op Amerikaanse high schools is er een stuk meer kliekjesvorming dan in Nederland. Zo zal je bijvoorbeeld nooit een cheerleader met iemand van het majorette korps zien zitten in de pauze. Ik als leerling uit Nederland heb hier echter weinig last van gehad omdat iedereen het interessant vond om mijn ervaringen te horen. Het semester vloog echt voorbij en voordat ik het wist moest ik weer terug naar mijn Nederlandse school. Ik kan oprecht zeggen dat mijn reis naar Amerika een van de beste ervaringen uit mijn leven is geweest.